Jak wybrać i przechowywać dobrą oliwę z oliwek?

Włochy to kraj pięknych widoków, wina i pysznego jedzenia. Korzystne położenie geograficzne sprawia, że warzywa i owoce pochodzące z włoskich pól są szczególnie soczyste. Tradycyjna pizza marinara, spaghetti aglio olio czy lazagne nie były by tak pyszne i wyraziste bez jednego ważnego dla każdego Włocha składnika – oliwy.

Czym charakteryzuje się dobra włoska oliwa z oliwek?

Słoneczna Italia nazywana jest krainą złota nie bez powodu – włoska oliwa z oliwek – toskanianatalerzu.pl/Oliwy_wloskie – uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie. Cenowa i jakościowa rozpiętość jest spora – od kilku Euro za litr do nawet 60 Euro za buteleczkę. Jak wybrać tę najlepszą? Oliwa z oliwek jest bardzo charakterystyczna w smaku, również ze względu na złożony sposób produkcji. W sklepie znajdziemy różne oliwy nawet od tego samego producenta, więc chcąc kupić prawdziwą włoską oliwę należy uważnie przeczytać tylną etykietę. Tylko opis „wyprodukowano z oliwek zebranych i tłoczonych wyłącznie we Włoszech” gwarantuje oliwę najwyższej jakości pochodzącą z Włoch. Jeśli na etykiecie znajduje się napis „wyprodukowano z oliwek zebranych i tłoczonych w Unii Europejskiej”, który jest najczęściej spotykany na etykietach sklepowych oliw, oznacza, że w danej butelce znajduje się oliwa tłoczona z mieszanki oliwek włoskich i hiszpańskich.

Decydując się na luksusową oliwę należy pamiętać przede wszystkim o odpowiednim przechowywaniu, by nie zjełczała:

– włoska oliwa z oliwek powinna być przechowywana w ciemnej butelce (najlepiej w ogóle nie kupować oliwy w przezroczystym szkle),

– data ważności oliwy to zwykle od 18 do 14 miesięcy, jednak po otwarciu butelki należy zużyć jej zawartość najlepiej w 3, maksymalnie w 6 miesięcy, po tym czasie oliwa traci swoje właściwości i wyjątkowy smak,

– oliwę należy trzymać w suchym i chłodnym miejscu (ale nie za chłodnym, nie wkładajmy oliwy do lodówki, a raczej do szafki z przyprawami).

Dobra włoska oliwa z oliwek to wysoka cena, ale kryje się za nią wiele miesięcy pracy, najlepsza jakość i wspomnienie włoskich podróży, do tego wspaniale podkreśla smak nie tylko włoskich potraw. Warto więc zainwestować w oliwę z wyższej półki.